Clicky


Duitse politie trekt vergunning in en stuurt gevaarlijk afvaltransport terug naar afzender

Duitse politie trekt vergunning in en stuurt gevaarlijk afvaltransport terug naar afzender [+foto's]
23-10-2023 16:32 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

HERMSDORFER KREUZ - Eerder deze maand hielden agenten van de Duitse politie een Poolse vrachtwagen met gevaarlijke goederen tegen op de Duitse A9. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. 

De trekker met oplegger geladen met afval was onderweg van Italië naar Zweden en werd onderworpen aan een controle bij het Hermsdorfer Kreuz. Toen agenten de lading inspecteerden, ontdekten ze dat de pakketten niet waren gemarkeerd conform de regels voor ADR. Bovendien waren er verschillende beschadigd. Hierdoor was het veilige transport van het asbesthoudende isolatiemateriaal niet meer gegarandeerd.

Bij nadere controle troffen de agenten ook ander afval aan dat niet onder de melding viel. Ook kon de 45-jarige Nepalese chauffeur de vereiste vergunning conform artikel 54 van de Wet op de Circulaire Economie niet overleggen.

Het gehele transport werd vervolgens samen met medewerkers van het Thüringer Staatsbureau voor Milieu, Mijnbouw en Natuurbehoud op de asbeststortplaats in Caaschwitz gelost. Tijdens het lossen kwamen tussen de aangegeven lading grote hoeveelheden metalen onderdelen tevoorschijn. Ook werden gebruikte werkoveralls gevonden.

Vanwege de talrijke overtredingen heeft de verantwoordelijke instantie de vergunning voor afvaltransport ingetrokken. De vrachtwagen moet dus terug naar Italië. De controlegroep snelwegpolitie doet nu aangifte conform de Wet Overbrenging Afvalstoffen.