Clicky


Politie: Lamborghini reed boven 260 per uur bij crash A28

Politie: Lamborghini reed boven 260 per uur bij crash A28
23-10-2023 17:27 | Ongevallen | auteur ANP

ZWOLLE - De Lamborghini die in maart 2022 bij Rouveen van de A28 schoot, reed volgens onderzoek van de politie tussen de 262 en 330 kilometer per uur. Tegen de bestuurder is maandag in de rechtbank in Zwolle een rijontzegging en een taakstraf geëist.

"Ik schat in dat ik tegen de 200 kilometer per uur reed", zei bestuurder Rick van S. (31) uit Heesbeen maandag tegen de rechters. Hij reed op 27 maart 2022 op de A28 op weg naar een show op het circuit van Assen toen hij met zijn witte Lamborghini Aventador S ter hoogte van het viaduct bij Rouveen flink versnelde. Hij verloor de macht over het stuur en zijn tollende auto schraapte honderden meters langs de vangrail. Twee remschijven zijn op 200 meter van het ongeval op het tegenovergelegen wegdeel teruggevonden. De auto raakte total loss.

De officier van justitie noemde het gedrag van de bestuurder volstrekt onverantwoord. Een getuige hoorde de bijrijder van de Lamborghini vlak na het ongeval zeggen dat hij 314 kilometer per uur op de teller zag staan. De officier eiste een werkstraf van 150 uur en een rijontzegging van achttien maanden waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

"Het gaat kennelijk om de ervaring van het snelheidsgevoel met het gevaar dat je iemands leven ontneemt" zei de officier van justitie. Na het ongeval keerde de verzekeraar niets uit aan Van S. Het leverde hem een strop op van bijna 5 ton, de waarde van zijn Lamborghini. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

De ondernemer zei daags na het ongeval in de talkshow Jinek dat hij geen idee had hoe hard hij reed. Naar de gereden snelheid volgde uitvoerig onderzoek. De deskundige van de verdediging kwam uit op 249 kilometer per uur. De politie schatte een snelheid in van tussen de 262 en 330 kilometer per uur. "Er was vrijwel niemand op de weg" zei de bestuurder, maar diverse getuigen schrokken juist toen de Lamborghini hen passeerde. "Ik snap dat het niet door de beugel kan en dat het inderdaad anders af had kunnen lopen" zei Van S. schuldbewust.

Zijn advocaat vond niet bewezen dat Van S. gedurende langere tijd excessief te hard reed. Hij bepleitte vrijspraak. Zijn cliënt durfde lange tijd niet te rijden als gevolg van het ongeval. De rechtbank doet op 6 november uitspraak.