Clicky


Eva Jinek wint voor tweede keer Sonja Barend Award

Eva Jinek wint voor tweede keer Sonja Barend Award
23-10-2023 20:44 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - Eva Jinek heeft dit jaar de Sonja Barend Award gewonnen. Zij kreeg de onderscheiding voor haar interview met ondernemer Camille van Gestel over de mondkapjesdeal, waar hij miljoenen aan verdiende. Het is de tweede keer dat de talkshowhost de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen in de wacht sleept. In 2018 won Jinek de Sonja Barend Award ook al, toen voor het gesprek dat ze had met DENK-politicus Farid Azarkan.

De vakjury prijst onder meer de uitvoering van het interview van Jinek met Van Gestel. "Dit interview toont Eva Jinek op haar best", oordeelt Angela de Jong van het Algemeen Dagblad. "De opbouw was uit het boekje, ze zette hem genadeloos klem en de opmerking 'je bent niet verplicht om een hufter te zijn' maakte het af." Simone Weimans van de NOS noemt het interview "het gesprek waar we op wachtten". "Vraag voor vraag brokkelt het al zwakke verhaal van Van Gestel af. Eva in topvorm."

"Deze tweede keer is het nog mooier", was de eerste reactie van Jinek tegen Sonja Barend, die haar in het programma Khalid & Sophie op NPO 1 bekendmaakte als winnaar en als naamgever van de award direct ook zelf feliciteerde. "De eerste keer was heel mooi. Ik heb het als een hele mooie aanmoediging gezien", zei Jinek tegen collega Khalid Kasem, die ook genomineerd was. "En dat ik het nu voor de tweede keer krijg is nog bijzonderder. Ik ben mega-vereerd."

'Terloops'

Jinek was met haar interview een van de negen genomineerden voor de prijs. Rutger Castricum werd met zijn gesprek met drie rechtse extremisten tot nummer 2 verkozen. "Hij weet hun vertrouwen te winnen, met opzienbarende resultaten", vindt Willemijn Veenhoven van de NTR. "Subtiel neemt hij af en toe afstand, zodat je ook weet hoe hij erover denkt. In dit geval vind ik dat wel belangrijk", zegt Frits Spits van KRO-NCRV.

Ook was er veel lof voor het interview dat Kefah Allush had met presentatrice Bridget Maasland in zijn programma De Kist, waarin gesproken wordt over de dood. "Hij laat zien dat een goed interview het vooral moet hebben van goed luisteren, doseren van empathie en een uitnodigende lichaamshouding", vindt freelancer Hans Smit. NOS-verslaggever Gio Lippens: "Zijn interviewstijl klinkt zo terloops, maar intussen is elke vraag raak."