Clicky


Lezing in Westerbork afgelast vanwege bedreiging

Lezing in Westerbork afgelast vanwege bedreiging
24-10-2023 09:20 | Binnenland | auteur ANP

WESTERBORK - Een lezing die komend weekend plaats zou vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege de bedreiging van een van de sprekers. Wahhab Hassoo, activist en directeur van stichting NL Helpt Yezidi's, meldt op X zegt dat de lezing is geannuleerd "vanwege de reële bedreigingen naar mij als persoon en naar mijn familie". Een woordvoerder van het centrum bevestigt aan RTV Drenthe dat de lezing niet doorgaat.

Hassoo zou zondag samen met een overlevende van de Holocaust spreken over het thema vrijheid. De twee geven vaker lezingen op scholen door Nederland. Dat de bijeenkomst in Westerbork zondag niet door kan gaan, noemt hij een "teleurstelling". "Ik had nooit en echt nooit gedacht in Nederland dit mee te maken, een pijnlijke realiteit. Maar het moet nu even zo."

Om wat voor bedreigingen het gaat, zegt Hassoo niet. Ook de woordvoerder van het centrum wil daar niets over kwijt. Wel stelt de woordvoerder dat het om "persoonlijke bedreigingen" gaat en dat het centrum het "heel vervelend" vindt dat de lezing is afgelast. Dat is "in overleg" gebeurd, aldus de woordvoerder tegen de lokale omroep.

Hassoo vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn familie vanuit Irak naar Nederland, is te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waar hij ging studeren. Yezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid, werden het slachtoffer van genocide onder terreurorganisatie IS. Aan Trouw vertelde Hassoo eerder dit jaar dat hij veel verbinding voelt met de Joden. "Zij weten ook hoe het is om niet te mogen bestaan. Sommigen zeggen dat ik IS niet mag vergelijken met de nazi's, dat het te politiek is, maar ik zie veel overeenkomsten", zei hij tegen de krant.