Clicky


Verkiezingsprogramma partij Omtzigt: meer woningen bouwen, migratie aan banden

Verkiezingsprogramma partij Omtzigt: meer woningen bouwen, migratie aan banden
24-10-2023 10:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt wil dat woningcorporaties 350.000 woningen gaan bouwen. Dat is meer dan de ambitie van Rutte IV. Ook wil de partij de huurverhoging aan banden leggen. Verder wil de partij onder meer een regionaal kiesstelsel invoeren. Dat zei lijsttrekker Pieter Omtzigt bij de presentatie van het langverwachte verkiezingsprogramma dat de titel 'Tijd voor herstel' heeft meegekregen.

NSC wil ook de migratie aan banden leggen, waaronder asielmigratie. De partij wil toe naar een twee statusstelsel en toe naar een stringenter terugkeerbeleid.

De partij wil minstens twee nieuwe kerncentrales en stikstof verminderen om de natuur te herstellen. De veestapel moet kleiner en de partij wil een stop op de bouw van nieuwe megastallen, zei Omtzigt.

De partij wil de industrie "vergroenen, maar niet verjagen". NSC wil windparken op zee en zonnepanelen op daken en stoppen met de aanleg van grote windparken en zonnevelden.

Kraamzorg moet gratis worden en de jaarlijkse tandartscontrole moet terug in het basispakket. Verder moeten de "marktwerking en bureaucratie" in de zorg "rigoureus" worden beperkt. Ook wil NSC streekziekenhuizen behouden.

Net zoals de BBB wil NSC zich meer richten op de regio. "Grote delen van het land, buiten de Randstad, zijn verwaarloosd." NSC wil zich onder meer inzetten op het behouden van een goede bereikbaarheid in de regio en mede daarom geen kilometerheffing invoeren. Veel mensen buiten de Randstad zijn afhankelijk van hun auto. Verder wil NSC het cultuuraanbod op peil houden.

"Onze analyse is dat het bestuur van Nederland niet gefunctioneerd heeft", zei Omtzigt bij de presentatie. Het is volgens hem daarom als eerste nodig de bestuurlijke ordening te herstellen. "Als je dat niet doet, dan kun je de problemen niet oplossen", zei Omtzigt.

"Op geen enkele manier is dit allemaal te doen in vier jaar", erkent Omtzigt. "Wat in vijftien of twintig jaar kapot is gemaakt, herstel je niet in zo'n korte tijd." Wel denkt hij dat mensen verbeteringen gaan merken de komende jaren.

Omtzigt kondigde eerder al aan dat zijn partij zich hard gaat maken voor bestaanszekerheid, goed bestuur en internationale samenwerking. Onder meer het "haalbaar en betaalbaar" maken van "essentiële basisvoorzieningen" zoals wonen, voedsel en zorg schaart hij onder bestaanszekerheid. Ook wil hij een grondwettelijk hof, waar een rechter aan de grondwet toetst. In EU-verband wil hij afspraken maken op het gebied van migratie.