Clicky


Italië verwacht tot in 2024 controles aan Sloveense grens

Italië verwacht tot in 2024 controles aan Sloveense grens
24-10-2023 19:27 | Weer en Verkeer | auteur ANP/RTR

ROME - De Italiaanse regering verwacht tot in de loop van volgend jaar controles uit de voeren aan de grens met Slovenië. Die werden zaterdag voor tien dagen ingesteld, maar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi zegt in de krant Il Piccolo dat ze langer zullen duren.

Volgens de regering in Rome is de maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat terroristen het land binnenkomen. De kans op aanslagen is volgens het land toegenomen door het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. "Handhaving in de eerste tien dagen alleen zal niet genoeg zijn", aldus Piantedosi.

Normaal gesproken horen tussen de landen eigenlijk geen grenscontroles te zijn. Onder het zogenoemde Schengenverdrag geldt vrij verkeer van mensen en goederen. "We hebben besloten om de controles weer in te voeren als een laatste redmiddel", zei de minister daar eerder over in het Italiaanse parlement. Hij zegt de controles zo snel mogelijk weer te willen afbouwen.

Volgens Piantedosi waren tot maandag 3142 mensen en 1555 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zouden 66 mensen zijn aangetroffen die niet over de juiste papieren beschikten om het land binnen te komen. Twee mensen werden aangehouden. Slovenië is een tussenstop voor migranten die via de Westelijke Balkan naar Italië reizen.