Clicky


Israël wil dat VN-topman Guterres opstapt na 'schokkende' speech

Israël wil dat VN-topman Guterres opstapt na 'schokkende' speech
24-10-2023 19:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres moet opstappen, vindt de Israëlische ambassadeur bij de VN. Gilad Erdan doet die oproep op X na de "schokkende speech" van Guterres bij de VN-Veiligheidsraad. De VN-chef zei dat de bloedige aanval van Hamas "niet in een vacuüm" was gebeurd, wat volgens Erdan betekent dat Guterres begrip kon opbrengen voor terrorisme.

Guterres verwees in zijn speech naar de tientallen jaren dat de Palestijnse gebieden worden bezet door Israël. Erdan vond dat een "onbegrijpelijke" uitspraak, die toont dat de VN-chef "totaal losstaat van de werkelijkheid in onze regio". "De VN-secretaris-generaal die begrip toont voor de campagne van massamoord op kinderen, vrouwen en ouderen is niet geschikt om de VN te leiden."

De Israëlische buitenlandminister Eli Cohen sprak na Guterres bij de vergadering van de Veiligheidsraad en sprak ook al zijn verontwaardiging uit over de woorden van de VN-chef. "In wat voor wereld leeft u? Dit is zeker niet onze wereld." Cohen zou na de vergadering nog een ontmoeting hebben met Guterres, maar die heeft hij afgezegd, laat Cohen weten op X. "Na het bloedbad van 7 oktober is er geen ruimte voor een gebalanceerde opstelling. Hamas moet van de aardbodem worden weggevaagd!"

Guterres zei in zijn toespraak ook dat er gruwelijkheden zijn begaan door Hamas, maar vond dat geen rechtvaardiging voor de vele Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Hij riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om humanitaire hulp te kunnen verlenen.