Clicky


HGK Shipping neemt tankcontainertransport van Köppen GmbH over

HGK Shipping neemt tankcontainertransport van Köppen GmbH over
25-10-2023 12:05 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

DUISBURG - HGK Shipping breidt haar bedrijfsactiviteiten uit met de voor- en natransportactiviteiten van tankcontainers en creëert daarmee belangrijke synergie-effecten voor klanten in de chemische industrie. De grootste binnenvaartrederij van Europa neemt de volledige operationele tankcontainerlogistiek van Köppen GmbH over in de vorm van een asset deal.

Köppen heeft circa 1.000 tankcontainers en is daarmee een belangrijke dienstverlener voor de chemische industrie als het gaat om intermodaal verkeer richting bestemmingen verder landinwaarts.

De koopovereenkomst is op 25 oktober 2023 in Duisburg ondertekend. Beide partijen hebben afgesproken de koopprijs niet bekend te maken.

Door de overname van de drie bedrijfslocaties in Duisburg, Hamburg en Ludwigshafen is HGK Shipping in staat om de productielocaties van de belangrijkste centra van de chemische industrie efficiënt te verbinden met de containerterminals, zowel in de regio als in de ARA-havens. Het uitgebreide dienstenportfolio omvat intermodaal verkeer voor vloeibare en temperatuurgecontroleerde chemicaliën en het transport van gecomprimeerde gassen. Hierdoor krijgen haar klanten geïntegreerde logistieke diensten, die zijn afgestemd op hun behoeften en waarbij gebruik wordt gemaakt van de binnenvaart, het spoor en de vrachtwagen als transportmiddel vanuit één bron. De wegdiensten voor het transport van tankcontainers zullen in nauwe samenwerking met Köppen GmbH worden afgehandeld.

“Intermodale diensten, waarbij gebruik wordt gemaakt van binnenschepen, hebben hun waarde bewezen als klimaatvriendelijke transportoptie voor de chemische industrie. Deze overname biedt een ideaal groeiplatform en breidt de activiteitenportfolio van ons bedrijf, maar ook van de HGK Groep als geheel uit. Het doel van de Groep is om een geïntegreerde supply chain te bieden met behulp van alle beschikbare transportmiddelen”, zegt Steffen Bauer, de CEO van HGK Shipping; en hij voegt eraan toe: “We kunnen onze bestaande klanten en nieuwe klanten aantrekkelijke one-stop logistieke diensten aanbieden via ons uitgebreide serviceportfolio en ook de veerkracht van de toeleveringsketens van onze klanten vergroten, vooral tijdens fasen waarin de waterstanden laag zijn.”

Ook de tankcontainerbusiness wordt strategisch ontwikkeld om goederen zoals waterstof, waterstofderivaten of CO2 met tankcontainers te vervoeren en daarmee HGK Shipping ook op dit gebied toekomstbestendig te maken.

Organisatorisch gezien is het nieuwe bedrijfsgebied gevestigd binnen HGK Chemical Logistics GmbH. Dirk Czerlinski zal de verantwoordelijkheid voor dit bedrijf op zich nemen, een functie die hij al bekleedde bij Köppen GmbH, en hij kan blijk geven van uitgebreide expertise in dit zakelijke segment. Czerlinski werkte onder meer jarenlang bij VTG GmbH, dat zijn hoofdkantoor in Hamburg heeft, en was daar verantwoordelijk voor de tankcontaineractiviteiten.

“Het voortzetten van de expeditieactiviteiten met een sterke partner is het logische gevolg van de groei die we de afgelopen twee jaar hebben gerealiseerd”, zegt Jochen Köppen, Managing Partner van Köppen GmbH, die de medewerkers van Dirk Czerlinski specifiek bedankte voor het opzetten van de expeditiecentra. Jochen Köppen voegt er vol overtuiging aan toe: “De HGK Group biedt onze klanten niet alleen de garantie dat zij onze vroegere activiteiten zullen voortzetten en uitbreiden door al ons personeel over te nemen, maar vult dit ook aan met haar gunstige dienstenportfolio.”

Köppen GmbH verzorgt al jaren als neutrale zeehavenexpediteur het eindtransport van geïmporteerde tankcontainers voor de chemische industrie en de detailhandel. Het bedrijf greep de geleidelijke terugtrekking van een tankcontainervervoerder aan om zelf actief te worden als tankcontainervervoerder en een eigen vloot tankcontainers op te zetten.

Köppen GmbH zal zich op de vestiging in Duisburg concentreren op de verdere ontwikkeling van haar kerncompetenties – opslag, reiniging en reparatie van tankcontainers – en haar transportbedrijven in Duisburg en Dessau in de toekomst uitbreiden.