Clicky


China houdt Nederlands schapen- en rundvlees tegen vanwege blauwtong

China houdt Nederlands schapen- en rundvlees tegen vanwege blauwtong
25-10-2023 12:15 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BEIJING - [update 12:37 uur] China heeft de import van rund- en schapenvlees uit Nederland verboden vanwege de verspreiding van het blauwtongvirus. Officieel geldt het verbod voor alle herkauwende dieren en producten die van hen worden gemaakt. Het Aziatische land verbiedt ook de import van rund- en schapenproducten uit België.

In Nederland zijn op zeker 2500 veebedrijven besmettingen met blauwtong vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De ziekte verspreidt zich via kleine steekvliegjes die knutten heten. Vooral schapen raken besmet en zij gaan ook vaak dood aan de ziekte. Ook runderen, geiten en hertachtigen kunnen de ziekte krijgen.

China is voor de Nederlandse landbouwsector een snel groeiende afzetmarkt, maar hoort nog lang niet bij de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse boeren. In 2021 importeerde het land voor bijna 4 miljard euro aan landbouwproducten uit Nederland, terwijl dat zeven jaar eerder nog maar 300 miljoen euro was. China was daarmee goed voor 3,5 procent van alle Nederlandse export van landbouwproducten, schreef Wageningen University vorig jaar in een rapport.

Het is niet direct duidelijk hoe hard Nederlandse boeren worden geraakt door de Chinese ban vanwege blauwtong. In 2021 waren de belangrijkste landbouwproducten die China uit Nederland kocht babymelkpoeder, varkensvlees en bijproducten van de vleesindustrie zoals de lever, tong en darmen.

LTO Nederland bevestigt dat Nederland zijn blauwtongvrije status is kwijtgeraakt. "Dit maakt de export naar landen buiten de EU ingewikkelder", zegt een woordvoerder. Wat de precieze gevolgen zijn voor de export van vee op de langere termijn is echter nog "volstrekt onduidelijk", aldus de zegsman van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland.