Clicky


Erdogan: Hamas is geen terroristische organisatie

Erdogan: Hamas is geen terroristische organisatie
25-10-2023 12:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het Palestijnse Hamas geen terroristische organisatie is.

De militante beweging, die in onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie wel op de lijst met terroristische organisaties staat, is in de ogen van Erdogan een "vrijheidsgroep die strijdt om zijn land te verdedigen". De Turkse president herhaalt ook de kritiek op Israël en zegt daarom een bezoek aan dat land af.

De Turkse president heeft de afgelopen weken al meerdere malen zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en het Israëlische beleid daar afgekeurd. De meeste westerse leiders maken een onderscheid tussen de burgers en Hamas en spreken tegelijkertijd steun uit voor de Palestijnen en veroordelen het geweld van Hamas. Erdogan spreekt zich vooral uit tegen Israëlisch geweld en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"We hebben geen probleem met de Israëlische staat, maar we hebben wel problemen met het Israëlische beleid tegen de Palestijnen", zei Erdogan tegen partijgenoten. Hij spreekt van een "onmenselijke" oorlog van Israël in Gaza, dat veelvuldig gebombardeerd wordt en waarbij ook veel burgers omkomen.