Clicky


Grens voor NHG-hypotheek fors omhoog naar 435.000 euro

Grens voor NHG-hypotheek fors omhoog naar 435.000 euro
25-10-2023 13:40 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - [update 17:35 uur] De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat komend jaar flink omhoog. Die stijgt met 30.000 euro waardoor kopers van woningen voortaan tot een bedrag van 435.000 euro daarvan gebruik kunnen maken.

De NHG zorgt ervoor dat huizenkopers een lagere rente kunnen krijgen, maar biedt ook een vangnet voor het geval de huizenprijzen gaan dalen. Daarmee hebben ze de garantie dat ze niet met een restschuld blijven zitten. Ook biedt NHG een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen of gedwongen verkoop.

Ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland heeft een hypotheek met NHG.

Volgens de organisatie is er voor mensen die de woning willen verduurzamen extra leenruimte beschikbaar. Met 'Energie Besparende Voorzieningen' wordt de NHG-grens volgend jaar 461.100 euro. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag, net zoals dat nu het geval is.

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de NHG-premie van 0,6 procent fors lager kan. De belangenorganisatie voor huizenbezitters stelt dat inmiddels een pot van ruim 1,6 miljard euro is opgebouwd en dat het aantal schadeclaims klein is. Vorig jaar werd in totaal 100.000 euro uitgekeerd aan acht huiseigenaren, aldus de vereniging.

Daarbij gaat van de premie die huizenkopers betalen voor hypotheekzekerheid bij NHG slechts de helft naar het waarborgfonds, de rest gaat naar het Rijk. "Vorig jaar ontving het Rijk 50 miljoen euro. Daarmee is de NHG voor de overheid een verdienmodel geworden. Dat is nooit de bedoeling geweest", reageert VEH-directeur Cindy Kremer.