Clicky


VN-chef Guterres: geschokt over uitleg van uitspraak over Hamas

VN-chef Guterres: geschokt over uitleg van uitspraak over Hamas
25-10-2023 16:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

NEW YORK - [17:18 uur] De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zegt "geschokt" te zijn door de manier waarop zijn woorden over de oorlog tussen Israël en Hamas zijn uitgelegd. António Guterres heeft naar eigen zeggen nooit terreurdaden van Hamas rechtgepraat.

Dinsdag zei Guterres tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad onder meer dat de aanvallen door Hamas "niet in een vacuüm" zijn gepleegd. Hij verwees naar de moeilijke omstandigheden in de Palestijnse gebieden, waar de bewoners al decennia onder gebukt gaan. Met name vanuit Israël werd daar kritiek op geuit.

"Ik ben geschokt door de onjuiste voorstelling die sommigen hebben gegeven van mijn verklaring in de Veiligheidsraad gisteren", zei Guterres woensdag tegen verslaggevers. "Alsof ik terreurdaden van Hamas heb gerechtvaardigd. Dat is niet zo. Integendeel." Volgens de secretaris-generaal moet dat beeld rechtgezet worden, "met name uit respect voor de slachtoffers en hun families".

Dinsdag kreeg Guterres al direct weerwoord tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, zei "geschokt" te zijn en riep hem op onmiddellijk op te stappen. Guterres zei een dag na die aanvaring niet expliciet of hij vindt dat Israël zijn woorden verkeerd uitlegt.