Clicky


Baatje Grondverzet vervangt oude IVECO Stralissen door X-WAY's

Baatje Grondverzet vervangt oude IVECO Stralissen door X-WAY's
26-10-2023 11:45 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

MONSTER - Baatje Grondverzet in Monster heeft zijn IVECO Stralissen – met ruim 700.000 km op de teller – vervangen door IVECO X-WAY's. De acht jaar oude oprijbakken van de twintig jaar geleden geproduceerde IVECO Stralissen zijn hierbij behouden gebleven. Een schitterend project met meer dan één vleugje historie.

Baatje Grondverzet beschrijft zichzelf als een jong dynamisch bedrijf. Toch leidt de historie ons terug naar het jaar 1965. Het jaar dat het Grondbewerkingsbedrijf A. Baatje is opgericht en waaruit jaren later het huidige Baatje Grondverzet is ontstaan.

Baatje is gespecialiseerd in alle denkbare grondbewerkingen en de activiteiten breiden zich nog altijd uit. Het bedrijf is werkzaam voor hoveniers, stratenmakers, gemeenten, particulieren, aannemers en kwekerijen. Baatje Grondverzet neemt zowel grote als kleine klussen aan en denkt in oplossingen. Zoals ze bij Baatje zelf zeggen: "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert" en "kan niet, bestaat niet".

The Truck of Two Decades

In 2015 kocht Baatje Grondverzet drie gebruikte – 12 jaar oude – IVECO Stralissen. Dit waren de vrachtwagens die in de periode van hun ontstaan meteen de 'Truck of the Year' titel in de wacht sleepten. Twee decennia lang hebben deze oersterke voertuigen dan ook hun diensten bewezen. Voor Baatje zijn ze het fundament gebleken voor één van hun vele specialismen: het verhuur van een zeer uitgebreid machinepark. Van graafmachines tot shovels en van rupsdumpers tot tractoren, je kunt het zo gek niet bedenken of Baatje Grondverzet heeft het in de verhuur.

Zorgeloos op weg, in stad en streek

IJzersterke machines vragen om oersterk vervoer en daar komt IVECO om de hoek. Met een GVW van 20.500 kg en een laadvermogen van bijna 11.000 kg, zijn de nieuwe IVECO X-WAY's – evenals de oude Stralissen – uitermate geschikt voor de door Baatje uit te voeren missies. De nieuwe X-WAY oprijwagens voldoen daarbij ook nog eens aan de laatste emissie eisen en hebben daardoor nog tot eind 2030 toegang tot alle emissievrije binnensteden, hetgeen voor Baatje Grondverzet van groot belang is.

Het unieke HI-SCR systeem ligt hieraan ten grondslag. Uniek, omdat het systeem het verbrandingsproces in de motor niet beïnvloedt. Dit in tegenstelling tot de combinatie van emissieregelingssystemen die door het gros van de autofabrikanten wordt toegepast. Zowel een EGR systeem als een actief roetfilter zijn in de IVECO trucks overbodig en hierdoor kunnen de voertuigen uitstekend worden ingezet voor korte ritten en stadswerk. De problemen van geforceerde regeneratie van het roetfilter bestaan simpelweg niet. Hierdoor kan Baatje Grondverzet zorgeloos en onbeperkt de klanten in de regio bedienen én stadswerk uitvoeren.

Samen innovatief, samen vooruit    

Directeur Joost Baatje beschrijft de IVECO X-WAY's als 'barre' vrachtwagens, hetgeen in hun contreien synoniem is aan 'het neusje van de zalm'. Dit geldt ook voor de samenwerking. Deze loopt gesmeerd, zowel tussen IVECO en Baatje als met carrosseriebedrijf Westland. 

Westland heeft de oprijbakken van de oude IVECO Stralissen helemaal nagekeken en opnieuw gespoten. IVECO dealer Schouten in Spijkenisse heeft de nieuwe voertuigen afgebouwd en de werkverlichting aangesloten, waarna J. Baatje de nieuwe X-WAY's letterlijk in het zonnetje heeft gezet. Uiteraard samen met Adriaan Doorduin – verantwoordelijk voor de Technische Support vanuit IVECO – en John 't Hart van carrosseriebedrijf Westland. Een bijzondere samenwerking, een prachtig resultaat en het begin van een nieuw tijdperk voor Baatje Grondverzet.