Clicky


Oekraïne schort graantransporten over Zwarte Zee tijdelijk op

Oekraïne schort graantransporten over Zwarte Zee tijdelijk op
26-10-2023 12:20 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KYIV - Kyiv schort tijdelijk het vervoer van graan over de Zwarte Zee op. In ieder geval donderdag zal het transport van en naar Oekraïense havens worden stilgezet vanwege dreigingen van Russische aanvallen, zegt een Oekraïens financieel adviesbureau in Kyiv.

De opschorting was feitelijk al twee dagen van kracht vanwege de toegenomen dreiging van Russische aanvallen, stelt het adviesbureau. De Oekraïense krijgsmacht zou opdracht hebben gegeven tot het stilleggen van transport over de Zwarte Zee. De Russische president Vladimir Poetin meldde vorige week dat hij Russische gevechtsvliegtuigen opdracht had gegeven boven de Zwarte Zee te patrouilleren.

De Zwarte Zee is een belangrijke verbinding met de rest van de wereld voor Oekraïne. Tot een paar maanden geleden was de zogeheten graandeal van kracht. Die verzekerde dat Oekraïense graantransporten over zee niet zouden worden aangevallen. Rusland liet de deal aflopen in juli omdat die nadelig zou zijn voor Moskou. Russische export wordt door het westen deels geblokkeerd met sancties.