Clicky


Kamer steunt nieuwe missie in Irak, maar is bezorgd over veiligheid

Kamer steunt nieuwe missie in Irak, maar is bezorgd over veiligheid
27-10-2023 00:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt een nieuwe missie in Irak, maar is wel bezorgd over de gevolgen van een mogelijke escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. Volgend jaar gaan zo'n driehonderd militairen naar Irak, de meesten gaan aan de slag voor de NAVO-missie die de Iraakse veiligheidssector moet versterken. De missie krijgt steun van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie, en van de SGP en GroenLinks-PvdA. Onder meer de SP, PVV en DENK steunen de missie niet.

Partijen maken zich wel zorgen om de oorlog tussen Israël en Hamas. "Door die oorlog staat de hele regio onder spanning", zegt Kati Piri (GroenLinks-PvdA). Don Ceder (ChristenUnie) wil dat er op tijd een exitstrategie ligt, voor het geval het conflict in Israël oplaait en overslaat naar andere landen in het Midden-Oosten.

Sinds het uitbreken van de strijd tussen Israël en Hamas is de veiligheidssituatie in Irak verslechterd, erkent het demissionaire kabinet ook. Alleen al de afgelopen week zijn twaalf locaties met westerse militairen aangevallen door pro-Iraanse milities. Zij beschikken over zware wapens. "Maar we kunnen het ons niet permitteren om andere plekken in de wereld te negeren", zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Het dreigingsniveau is opgeschaald naar significant. Iran steunt Hamas en heeft veel invloed in Irak.

De NAVO-missie is geen vechtmissie. Als het geweld verder toeneemt, kan die worden afgebouwd, zei Ollongren deze week in de Kamer. Ook liggen er evacuatieplannen klaar. Nederlandse militairen gaan de NAVO-missie rond Bagdad beveiligen. Ook gaan drie transporthelikopters mee met meer dan honderd man ondersteunend personeel.