Clicky


Vanaf maandag driedaagse staking bij Air Liquide

Vanaf maandag driedaagse staking bij Air Liquide
27-10-2023 15:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Werknemers van Air Liquide BV staken vanaf maandag 30 oktober voor de derde keer op rij. En maken er meteen een driedaagse staking van. Nog altijd heeft Air Liquide geen goede loonsverhoging neergelegd voor zijn mensen in Eindhoven en Geleen, meldt vakbond FNV.

Inan Bozkir, bestuurder FNV Procesindustrie: "Dus staken de werknemers gewoon door. Onze leden staan er schouder aan schouder zeer strijdbaar in. Eendracht maakt macht. We zijn dan ook voorlopig nog niet klaar met actievoeren. Tenzij de directie ons tegemoetkomt en een knappe cao met ons afspreekt."

De werknemers die bij Air Liquide onder de bedrijfs-cao vallen, eisen er minstens 10 procent salaris bij in een jaar. Verder moeten er betere afspraken komen om ervoor te zorgen dat mensen gezond hun pensioen halen (duurzame inzetbaarheid).  

Het bedrijf dat industriële en medische gassen levert aan onder andere voedingsproducenten en ziekenhuizen wil niet verder gaan dan 1,5 procent meer loon in een jaar en € 250 bruto per maand. Te weinig, vinden de werknemers. Bozkir: "Alles is duurder geworden in het afgelopen jaar. Met zo’n kleine loonsverhoging redden mensen het niet en komen ze in de problemen."

De FNV onderhandelde voor de zomer al verschillende keren met Air Liquide. Dat leverde niks op. De leden van de vakbond verwierpen tot tweemaal toe een mager eindbod van het bedrijf. Ook een ultimatum en twee korte acties pakte de directie niet aan om goede afspraken voor zijn werknemers te maken.

Bij Air Liquide BV in Eindhoven en Geleen werken 130 mensen. De helft valt onder de bedrijfs-cao. Zij leveren gassen aan de (voedings)industrie en ziekenhuizen.