Clicky


De Ruytermedaille voor Oekraïense kapitein en bemanning ms Hanze Göteborg

De Ruytermedaille voor Oekraïense kapitein en bemanning ms Hanze Göteborg
27-10-2023 16:47 | Algemeen | auteur Redactie

GRONINGEN - Oekraïense kapitein Yevhenii Feschenko en zijn toegewijde bemanning van de Hanze Göteborg ontvingen op 25 oktober 2023 de eervolle De Ruytermedaille voor hun moedige acties op 28 december 2022. Bij deze actie redden zij de levens van vier drenkelingen.

De Koninklijke onderscheiding, vernoemd naar zeeheld Michiel de Ruyter, wordt sinds 1907 jaarlijks toegekend aan zeevarenden die zich onderscheiden door verdienstelijke daden voor de Nederlandse scheepvaart. Het is daarnaast een erkenning van de uitzonderlijke daad van moed en toewijding aan de maritieme veiligheid. De uitreiking, gedaan door de heer Mark Halbers, demissionair minister van Infrastructuur en Watermanagement, vond plaats in Den Haag. In naam van Zijne Majesteit de Koning overhandigde hij de gouden medaille na afloop van zijn toespraak.

De uitreiking van de medaille werd iets anders vormgegeven dan gewoonlijk, aangezien kapitein Feschenko zelf op zee zat en daardoor niet aanwezig kon zijn. Mevrouw Feschenko, echtgenote van de kapitein, was speciaal voor deze gelegenheid vanuit Kiev (Oekraïne) gekomen om de medaille namens haar man in ontvangst te nemen, als erkenning voor zijn heldhaftig leiderschap en de toewijding van de bemanning aan het redden van mensenlevens op zee.

De recente onderscheiding voegt zich bij een andere prijs die in september werd toegekend door het Filipijnse ministerie van Transport, waarbij de kapitein en zijn bemanning de 'Exceptional Bravery at Sea Award' ontvingen. Deze eretekens zijn speciale onderscheidingen voor kapitein Feschenko en zijn team omdat ze heel goed hebben gezorgd voor de veiligheid op zee. Het laat zien dat ze een goed voorbeeld zijn voor mensen die op zee werken. Het laat ook zien dat het belangrijk is om elkaar te helpen en dapper te zijn, zaken die alle zeelieden over de hele wereld belangrijk vinden.

“Wij zijn uiteraard heel erg trots op kapitein Feschenko en zijn bemanning. Het redden van vier drenkelingen op zee leek, gezien de zeer slechte weersomstandigheden, vooraf een haast onmogelijke operatie. Het feit dat ze voor deze heldendaad uiteindelijk meerdere onderscheidingen hebben ontvangen bevestigt nog maar eens het bijzondere van deze actie”, aldus Anita van der Laan, directeur Hanzevast Shipping.