Clicky


Duitse douane neemt ruim 13.000 kilo koffie in beslag

Duitse douane neemt ruim 13.000 kilo koffie in beslag [+foto's]
27-10-2023 20:23 | Overtredingen | auteur Redactie

HEILBRONN - De Duitse douane heeft eind vorige week 13.068 kilo gebrande koffie in beslag genomen omdat er geen accijns over betaald was.

Tijdens de controle 's ochtends op de Duise A6 bij Bad Rappenau ontdekten de douanebeambten de lading koffie in de laadruimte. Gevraagd naar goederen die moesten worden aangegeven, ontkende de 61-jarige vrachtwagenchauffeur bij aanvang van de controle deze bij zich te hebben. Omdat hij voor het commerciële vervoer van de accijnsgoederen geen bewijs kon overleggen van de documenten die vóór aanvang van het transport in Duitsland moesten worden overgelegd (koffiebelastingdoorvoerrapport), startten de controleambtenaren een strafrechtelijke fiscale procedure tegen de man.

De fiscale waarde van de in beslag genomen koffie bedraagt ​​ruim 28.500 euro. De zaak werd voor verder onderzoek verwezen naar het verantwoordelijke strafrecht- en boetebureau.

De koffiebelasting is een van de niet-geharmoniseerde verbruiksbelastingen in de EU. Dit betekent dat niet alle lidstaten een koffiebelasting heffen. De koffiebelastingdoorvoeraangifte, die vóór aanvang van de doorvoer door het Duitse belastinggebied bij het hoofddouanekantoor in Stuttgart moet worden ingediend, zorgt ervoor dat commerciële transporten die aan de koffiebelasting onderworpen zijn, op de juiste manier kunnen worden belast in het EU-land waarvoor ze bestemd zijn. Het bedrag aan koffiebelasting dat in Duitsland wordt geheven bedraagt ​​sinds 2016 jaarlijks ongeveer een miljard euro.