Clicky


Oproep op X aan Musk om Starlink beschikbaar te maken in Gaza

Oproep op X aan Musk om Starlink beschikbaar te maken in Gaza
27-10-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP

DOHA - Op socialemediaplatform X roepen veel mensen Elon Musk op om satellietdienst Starlink, die internettoegang verschaft in afgelegen gebieden, beschikbaar te maken in de Gazastrook.

Vrijwel alle reguliere communicatiediensten in het gebied zijn namelijk uitgevallen, meldt nieuwszender Al Jazeera. De hashtag "starlinkforgaza" is inmiddels trending op het platform, met meer dan een half miljoen posts.

"Gaza wordt afgeslacht. Reddingswerkers kunnen geen noodoproepen meer ontvangen. De mensen van Gaza hebben internet nodig", twittert iemand bijvoorbeeld. "Elon Musk is momenteel de enige hoop voor Gaza", zegt een ander. Starlink wordt gerund door ruimtevaartbedrijf SpaceX van Musk, die ook de eigenaar is van X. Musk heeft nog niet op de oproep gereageerd.

Het is volgens Al Jazeera onduidelijk of Starlink de diensten naar Gaza kan uitbreiden, onder meer vanwege de opgelegde blokkade door Israël. Volgens de nieuwszender heeft Musk de afgelopen tijd ook amper signalen gegeven dat hij bereid zou zijn om de communicatiemogelijkheden van de Palestijnen in Gaza te verbeteren. Musk zou wel in gesprek zijn met Israël om daar Starlink-diensten aan te bieden.