Clicky


Israël: veiligheid journalisten in Gaza niet gegarandeerd

Israël: veiligheid journalisten in Gaza niet gegarandeerd
28-10-2023 00:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TEL AVIV - De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de internationale persbureaus Reuters en AFP laten weten dat de veiligheid van journalisten niet gegarandeerd kan worden. De nieuwsorganisaties hadden om garanties gevraagd, maar die zei de IDF in een brief niet te kunnen verstrekken.

Reuters en AFP zijn grote, internationale nieuwsorganisaties met correspondentennetwerken waar nieuwsorganisaties over de hele wereld gebruik van maken.

De IDF heeft de persbureaus deze week een brief gestuurd waarin staat dat ze maar beter maatregelen kunnen treffen om hun journalisten in veiligheid te brengen. Dat gebeurde in reactie op een verzoek van de twee organisaties om tot veiligheidsafspraken te komen.

De IDF stelt in de brief dat "alle militaire activiteit van Hamas" onder vuur genomen wordt. De krijgsmacht voegde eraan toe dat Hamas expres de "nabijheid van journalisten en burgers" opzoekt, en dat daarom niet beloofd kan worden dat de journalisten veilig zijn. Reuters en AFP zeggen hier bezorgd over te zijn, omdat de berichtgeving verzorgd wordt door grote aantallen journalisten in het oorlogsgebied.