Clicky


Rusland: aanvallen Israël gaan in tegen internationale wetten

Rusland: aanvallen Israël gaan in tegen internationale wetten
28-10-2023 15:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De bombardementen die Israël uitvoert boven de Gazastrook gaan in tegen internationale wetten en de gevolgen ervan zullen decennia voelbaar zijn, zegt de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Volgens hem is het onmogelijk om Hamas uit te schakelen zonder daarbij ook Gaza te vernietigen en massaal burgers te doden.

"Natuurlijk veroordelen we terrorisme", aldus Lavrov tijdens een interview met het Belarussische persagentschap Belta. "Maar we zijn het er niet mee eens dat je op terrorisme moet reageren door het internationaal humanitair recht te schenden.

Volgens Lavrov stellen "sommige politici in Israël en in het buitenland" voor om Gaza te vernietigen en de twee miljoen inwoners te verdrijven. "Dat zou een catastrofe veroorzaken die tientallen jaren, zo niet eeuwenlang, zal duren", waarschuwt hij.

Banden met Hamas

Rusland onderhoudt in tegenstelling tot westerse landen banden met Hamas, de groepering die de Gazastrook bestuurt en volgens de EU en de VS een terreurgroep is. Vorige week reisde een Hamas-delegatie naar Moskou. Eerder op zaterdag werd bekend dat de groep van plan is acht Russisch-Israëlische gijzelaars vrij te laten.

De uitspraken van Lavrov zijn opvallend aangezien Rusland met de invasie van Oekraïne zelf internationale wetten overschreed en sindsdien verantwoordelijk is voor duizenden burgerdoden. Volgens een update van de Verenigde Naties deze zomer waren er in Oekraïne sinds de start van de oorlog al bijna 10.000 dodelijke burgerslachtoffers gevallen. Onder de strijdkrachten ligt dat cijfer vele malen hoger.