Clicky

Ajax lijdt bij PSV vijfde nederlaag op rij en staat nu laatste

29-10-2023 17:32 | Sport | auteur ANP

EINDHOVEN - Ajax is in de Eredivisie naar de achttiende en laatste plaats gezakt. De recordkampioen uit Amsterdam ging met 5-2 onderuit bij koploper PSV, dat de tiende zege op rij behaalde en de voorsprong op regerend kampioen Feyenoord op zag lopen tot 7 punten. Ajax speelt donderdag een inhaalwedstrijd tegen FC Volendam en kan bij winst de laatste plek weer verlaten.

Interim-trainer Hedwiges Maduro, die naar voren was geschoven na het ontslag van Maurice Steijn, verloor zo voor de tweede keer op rij met Ajax. Brighton was donderdag in de Europa League met 2-0 te sterk. Ajax stelt begin komende week vermoedelijk John van 't Schip aan als hoofdcoach voor de rest van het seizoen.

In de eerste helft leek een vijfde nederlaag op rij in de competitie nog niet aanstaande. Ajax begon brutaal in Eindhoven en noteerde in de beginfase twee grote kansen. Brian Brobbey stuitte na 2 minuten op doelman Walter Benítez en kort daarna gaf de spits de bal net niet goed breed op Steven Bergwijn.

Grote kans

Nadat PSV van de eerste schrik was bekomen, noteerde Hirving Lozano in de 7e minuut de eerste grote kans voor PSV. Jorrel Hato redde voor de lijn.

PSV oogde in de omschakeling kwetsbaar en Ajax stak bij het veroveren van de bal vaak eenvoudig het veld over. Branco van den Boomen speelde in dat opzicht een belangrijke rol en kreeg daarom een basisplaats van Maduro. De middenvelder opende in de 10e minuut de score door van buiten het zestienmetergebied, via de binnenkant van de paal, raak te schieten: 0-1. Benítez zag er daarbij niet goed uit.

Ajax bleef komen en Steven Berghuis was na een kwartier dicht bij een tweede treffer. Benítez redde met een reflex in de korte hoek.

Voorsprong

Lozano kreeg het ontevreden publiek in het Philips-stadion stil door halverwege de eerste helft de 1-1 binnen te schieten. De IJslander Kristian Hlynsson leek Ajax direct daarna alweer op voorsprong te zetten, maar Benítez stopte zijn kopbal.

Na rust was het spelbeeld volledig anders. Met Guus Til en Ismael Saibairi voor Joey Veerman en Malik Tillman speelde PSV met veel meer kracht en 'power'. Luuk de Jong schoot in de 49e minuut de 2-2 binnen, nadat de bal na een trap van Lozano tegen de paal voor zijn voeten was gekomen.

PSV liet Ajax geen kans meer en Saibari beloonde zijn invalbeurt in de 52e minuut met de 3-2. Lozano deed het aangeslagen Ajax nog meer pijn door het verschil na een uur spelen nog groter te maken (4-2). De Mexicaan groeide uit tot belangrijkste speler van de wedstrijd door de eindstand in de 72e minuut op 5-2 te bepalen.