Clicky


ICC-aanklager aangekomen bij Rafah-grensovergang, wil naar Gaza

ICC-aanklager aangekomen bij Rafah-grensovergang, wil naar Gaza [+video]
29-10-2023 20:07 | Buitenland | auteur ANP/RTR

RAFAH - Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, is aangekomen bij de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook. In een video op X zegt Khan dat hij een bezoek wil brengen aan Gaza en aan Israël.

Khan kan nu de grens nog niet over, net als vele vrachtwagens met humanitaire hulp die vaststaan in Egypte. Slechts mondjesmaat wordt hulp toegelaten om de grens over te gaan. Israël is bang dat Hamas kan profiteren van alle goederen die de Gazastrook binnenkomen. Khan vindt dat de noodhulp voor burgers op geen enkele manier moet worden tegengehouden.

De hoofdaanklager van het in Den Haag gevestigde ICC wijst op de rechten van burgers onder het internationale humanitaire recht. Het tegenhouden van noodhulp voor de bevolking van Gaza zou daarom een misdaad kunnen zijn onder de jurisdictie van het strafhof, zegt Khan op een persconferentie. Israël moet volgens hem "zichtbare inspanningen" doen om ervoor te zorgen dat de burgers worden voorzien in hun basisbehoeften en voedsel en medicijnen krijgen.

Khan zegt ook dat het ICC zowel onderzoeken heeft lopen naar vermeende misdaden van de kant van Israël als van Hamas. "Het is belangrijk om nu feiten van beschuldigingen te scheiden." Israël heeft het ICC-verdrag overigens nooit getekend en erkent het gezag van het strafhof dus niet. De Palestijnse Autoriteit doet dat wel.