Clicky


Voormalig voorzitter Luis Rubiales drie jaar geschorst om kusincident

Voormalig voorzitter Luis Rubiales drie jaar geschorst om kusincident
30-10-2023 13:45 | Sport | auteur ANP

MADRID - Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is voor drie jaar geschorst vanwege het kusincident tijdens de prijsuitreiking van het WK voetbal voor vrouwen. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA bekendgemaakt. De schorsing betekent dat hij drie jaar geen voetbalgerelateerde activiteiten mag uitvoeren op landelijk en internationaal niveau.

Rubiales kuste de Spaanse speelster Jennifer Hermoso na de finale tegen Engeland onverwacht en zonder haar toestemming op de mond. Het incident veroorzaakte opschudding in het Spaanse voetbal en daarbuiten. Rubiales vertrok uiteindelijk.

"De heer Rubiales is maandag op de hoogte gesteld van de voorwaarden van het besluit van de disciplinaire commissie van de FIFA. In overeenstemming met de relevante bepalingen van de disciplinaire code van de FIFA heeft hij tien dagen de tijd om een gemotiveerde beslissing aan te vragen", aldus de FIFA in een verklaring. "Tegen de beslissing kan mogelijk beroep worden aangetekend bij de FIFA-beroepscommissie."

Wederzijds

Rubiales bood eerder wel zijn excuses aan voor het incident, maar hij weigerde aanvankelijk af te treden. Hij hield vol dat Hermoso had ingestemd met de kus, maar de voetbalster liet weten dat ze het niet leuk had gevonden.

Rubiales stapte in september toch op na alle commotie rond de kus. Hermoso deed aangifte tegen de gevallen preses en het Spaanse Openbaar Ministerie liet weten hem strafrechtelijk te gaan vervolgen. Rubiales moest zich in een hoorzitting achter gesloten deuren verantwoorden. Rubiales hield daarin opnieuw vol dat de kus met wederzijdse toestemming was.

De FIFA had de oud-voorzitter al voor negentig dagen geschorst. Hij was sinds 2018 voorzitter van de Spaanse bond.