Clicky


Poetin buigt zich over anti-Joods oproer in Dagestan

Poetin buigt zich over anti-Joods oproer in Dagestan
30-10-2023 14:46 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

MACHATSJKALA - De Russische president Vladimir Poetin buigt zich persoonlijk over het anti-Joodse oproer in de overwegend islamitische regio Dagestan, die uitbrak na de oorlog tussen Israël en de Palestijnse Hamas in de Gazastrook. Poetin overlegt met hoge regeringsfunctionarissen over de aanpak van de antisemitische protesten. Volgens Moskou zijn de demonstraties te wijten aan westerse en Oekraïense inmenging.

De president bespreekt "de pogingen van het Westen om de gebeurtenissen in het Midden-Oosten te gebruiken om de Russische samenleving te verdelen", citeerde nieuwsdienst Interfax een woordvoerder. Aan het beraad met Poetin doen de premier, leden van de veiligheidsraad en de hoofden van wetshandhavingsinstanties mee. Oekraïne spreekt elke betrokkenheid bij de onrust tegen.

Als jongste incident moest een luchthaven in Dagestan zondag tijdelijk dicht toen pro-Palestijnse betogers zich een weg baanden naar een zojuist geland vliegtuig uit Israël. Na de bestorming duurde het uren de orde te herstellen. Ongeveer zestig mensen werden gearresteerd. Enkele tientallen demonstranten en agenten raakten gewond. Vluchten uit Tel Aviv worden tijdelijk omgeleid naar andere steden.

De Israëlische regering riep de Russen op de veiligheid van alle Israëlische burgers en Joden te beschermen.