Clicky


Massaal vertrek van Afghanen uit Pakistan om dreigende uitzetting

Massaal vertrek van Afghanen uit Pakistan om dreigende uitzetting
31-10-2023 11:01 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ISLAMABAD - Meer dan 100.000 Afghanen hebben Pakistan verlaten en minstens 10.000 anderen zijn dinsdag naar grensovergangen getrokken vanwege een door de Pakistaanse regering gestelde deadline. Die wil alle illegale Afghanen uitzetten naar Afghanistan, een groep die volgens Islamabad uit zo'n 1,7 miljoen personen bestaat.

Pakistan kondigde het plan begin oktober aan met 1 november als startdatum. Een regeringsfunctionaris zegt dinsdag dat Afghanen nog twee dagen krijgen om zelf huiswaarts te keren. Vanaf 2 november zullen ongedocumenteerde Afghanen worden opgepakt en in detentiecentra worden vastgehouden tot hun uitzetting. Dit zou nodig zijn om de "welvaart en veiligheid" van Pakistan te beschermen. Het land heeft economische problemen en Afghanen zouden betrokken zijn geweest bij militante aanvallen in Pakistan.

Miljoenen Afghanen zijn de afgelopen decennia naar het buurland gevlucht wegens conflicten in eigen land. Van de ruim 4 miljoen Afghanen in Pakistan zou bijna de helft nu moeten vertrekken. De Talibanregering in Afghanistan registreerde tussen 23 september en 22 oktober de terugkeer van zo'n 60.000 staatsburgers. Die spreekt ook van "intimidatie". Afghanen in Islamabad en Karachi maken sinds de bekendmaking van het plan melding van arrestaties, intimidatie en afpersing. Zenders van de staatstelevisie tonen al wekenlang een countdown naar 1 november.

Het Pakistaanse plan wordt bekritiseerd door onder meer mensenrechtenorganisaties en VN-organisaties. Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) wijzen op de risico's voor vrouwen en meisjes die terug naar Afghanistan moeten. Deze groep verliest steeds meer rechten en vrijheden onder de heerschappij van de Taliban.