Clicky


Politie schiet dreigende vrouw neer op treinstation Parijs

Politie schiet dreigende vrouw neer op treinstation Parijs [+video]
31-10-2023 11:43 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - [update 14:40 uur] De Franse politie heeft dinsdagochtend een vrouw neergeschoten op een treinstation in Parijs. De vrouw dreigde zichzelf op te blazen, aldus het kantoor van de openbaar aanklager.

De vrouw is met levensgevaarlijke verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Op haar lichaam zijn geen explosieven of andere wapens gevonden. Agenten slaagden er volgens een politiebron in de vrouw op het station Bibliothèque François Mitterrand "te isoleren" en schoten "voor hun eigen veiligheid".

De vrouw weigerde politiebevelen op te volgen. Daarop schoten twee agenten in totaal acht keer, aldus het kantoor van de aanklager. Dat meldde eerder dat er één schot was gelost. De volledig gesluierde vrouw riep op het station "Allahu Akbar" (God is de grootste) en uitte dreigementen, aldus de politiebron op basis van getuigen. Agenten kwamen ter plaatse na meldingen van treinreizigers.

Onderzoek

Er zijn onderzoeken gestart naar de acties van de vrouw en het schieten door de politie. Volgens een regeringswoordvoerder was de vrouw eerder veroordeeld voor het bedreigen van patrouilleerde agenten en waren er zorgen over haar mentale gezondheid. Twee politiebronnen zeggen dat de vrouw in het verleden op een lijst was gezet om radicalisering, maar konden niet zeggen of haar naam er nog steeds op staat.

Het landelijke dreigingsniveau in Frankrijk is op 13 oktober naar de hoogste categorie gegaan. Dat gebeurde na de dood van Dominique Bernard (57). De docent Frans werd op een school in het Noord-Franse Arras doodgestoken door een geradicaliseerde oud-leerling. Sindsdien zijn bij de Franse autoriteiten ook veel bommeldingen binnengekomen, waaronder honderd over luchthavens sinds 18 oktober.