Clicky


Israël: vluchtelingenkamp Jabalia aangevallen omdat daar Hamas-commandant zat

Israël: vluchtelingenkamp Jabalia aangevallen omdat daar Hamas-commandant zat
31-10-2023 21:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEL AVIV - Israël heeft naar eigen zeggen het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza aangevallen om belangrijke Hamasstrijders te doden.

Onder de doden zou een vooraanstaande commandant zijn, meldt de krijgsmacht. Bij de aanslagen zijn volgens de autoriteiten in Gaza en journalisten ter plekke meer dan vijftig doden gevallen, plus nog eens tientallen of mogelijk zelfs honderden gewonden.

De commandant die zou zijn omgekomen is Ibrahim Biari, meldt de Israëlische krijgsmacht. "Zijn uitschakeling was onderdeel van een brede aanval op terroristen en terroristische infrastructuur die bij het Centrale Jabaliabataljon hoort dat burgergebouwen in handen heeft in Gaza-Stad." Biari zou als commandant van dat bataljon een van de belangrijkste figuren zijn geweest bij de aanvallen van Hamas op Israëlische doelen, ruim drie weken geleden.

Volgens Israël is bij de aanval op Jabalia naast Biari "een groot aantal terroristen" omgebracht. "Ondergrondse terreurinfrastructuur onder de gebouwen, die gebruikt werd door de terroristen, is na de aanval ook ingestort." Jabalia ligt niet ver buiten Gaza-Stad.