Clicky


Eerste buitenlanders verlaten Gaza via Rafah-overgang

Eerste buitenlanders verlaten Gaza via Rafah-overgang
01-11-2023 09:30 | Buitenland | auteur ANP/AFP

RAFAH - [update 10:12 uur] De eerste buitenlanders hebben de Gazastrook kunnen verlaten. Ze zijn via de Rafah-grensovergang naar Egypte getrokken, meldt persbureau AFP.

Zo'n vierhonderd buitenlanders en mensen met een dubbele nationaliteit zouden gebruik kunnen maken van de opening van de grens. Daarnaast mogen volgens het persbureau ongeveer negentig zieken en gewonden Gaza verlaten.

Volgens AFP hebben honderden mensen zich verzameld aan de Palestijnse kant van de grens, in de hoop over te kunnen steken naar Egypte. Er zouden mensen in rolstoelen wachten en lange rijen ambulances staan.

Egyptische autoriteiten zeiden dinsdag al 81 zwaargewonde Palestijnen op te vangen zodat die behandeld kunnen worden. Nieuwszender Al Jazeera bericht ook dat de grens open is, maar zegt dat er nog geen ambulances de grens over gaan.

Tot nu toe werd de grensovergang bij Rafah alleen gebruikt om humanitaire hulp door te laten. De bevolking in de Gazastrook kon het gebied niet verlaten sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober uitbrak. Volgens de autoriteiten in Gaza zijn sindsdien meer dan 8500 mensen omgekomen door Israëlische bombardementen.

Onder de ongeveer 2,4 miljoen mensen in het gebied zitten paspoorthouders uit zeker 44 verschillende landen, waaronder Nederland.