Clicky


Ajax na gestaakt duel met Feyenoord met lege F-Side tegen Vitesse

Ajax na gestaakt duel met Feyenoord met lege F-Side tegen Vitesse
01-11-2023 11:55 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Supporters van de harde kern van Ajax zijn zaterdag 25 november niet welkom bij de thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen Vitesse. De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft bepaald dat de vijf vakken van de F-Side (125 tot en met 129) dan leeg moeten blijven als straf voor de gebeurtenissen tijdens de ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord in september. Ajax moet daarnaast ook een boete van 25.000 euro betalen, meldt de KNVB woensdag.

Voor aanvang van de wedstrijd tegen Feyenoord werd vuurwerk afgestoken. Daarna gooiden supporters van de F-Side fakkels op het veld, eerst in de 44e minuut en daarna nog eens in de 52e minuut. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük staakte het duel eerst tijdelijk en daarna definitief. Ajax en Feyenoord speelden het restant drie dagen later in een lege Johan Cruijff ArenA uit. Feyenoord won met 4-0.

"Bij het bepalen van de strafmaat is mede gelet op de aard en ernst van de strafbare feiten en er is rekening gehouden met de strafkaart van Ajax, waarop meerdere aantekeningen staan", aldus de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. De voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek die Ajax nog had staan vanwege een eerder vuurwerkincident bij Ajax tegen Feyenoord in 2022 blijft eveneens van kracht.

Bestorming stadion

De straf met een lege F-Side betreft de wedstrijd tegen Vitesse omdat wordt gerekend vanaf drie weken na het uitspreken van de straf. Ajax speelt in de competitie eerst nog thuiswedstrijden tegen FC Volendam (donderdag) en sc Heerenveen (zondag).

Na de wedstrijd tegen Feyenoord braken hevige rellen uit rond de Johan Cruijff ArenA, waarbij supporters het stadion bestormden. "Ajax is er tot op heden in geslaagd om meer dan vijftig personen die bij de voornoemde incidenten betrokken waren te identificeren en te bestraffen", laat de Amsterdamse club woensdag weten. "Het beleid om boetes en schades op de verantwoordelijken te verhalen zal ook nu het uitgangspunt zijn. De supporters waarvoor deze sanctie directe gevolgen heeft, ontvangen nader bericht vanuit de club."