Clicky


Media: VS dringen bij Israël aan aan op gevechtspauzes Gazastrook

Media: VS dringen bij Israël aan aan op gevechtspauzes Gazastrook
02-11-2023 17:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - [update 19:00 uur] De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dringt er bij de Israëlische regering op aan in te stemmen met "korte onderbrekingen" van de militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook. De gevechtspauzes zouden de vrijlating van gijzelaars en de distributie van humanitaire hulp mogelijk moeten maken, meldt de krant The New York Times, die zich op ingewijden baseert.

De melding komt kort voor het derde bezoek van Blinken aan Israël in een maand. De bewindsman zelf zegt vrijdag met Israël te gaan praten over "concrete stappen" om Palestijnse burgers te sparen.

Israël wijst tot nu toe elke onderbreking af om Hamas niet in de kaart te spelen. Een pauze zou de Palestijnse beweging tijd geven zich te herstellen.

De Amerikaanse president Joe Biden had een dag eerder al gezegd dat er een "pauze" nodig is in de oorlog tussen Israël en Hamas. "Een pauze betekent dat je tijd krijgt om de gevangenen eruit te krijgen", aldus Biden, doelend op de Israëlische en buitenlandse gijzelaars die sinds 7 oktober in handen zijn van Palestijnse militanten.

Minister Blinken verklaarde vorige week dat "humanitaire pauzes moeten worden overwogen" zodat voedsel, water en medicijnen naar de Gazastrook kunnen. Ook de Europese Unie deed een dergelijke oproep.