Clicky


Poolse vrachtwagenchauffeurs gaan uit protest Oekraïense grens blokkeren

Poolse vrachtwagenchauffeurs gaan uit protest Oekraïense grens blokkeren
03-11-2023 00:11 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - Poolse vrachtwagenchauffeurs gaan volgende week verschillende grensovergangen tussen Polen en Oekraïne blokkeren. Daarmee protesteren ze tegen wat ze oneerlijke voorwaarden vinden voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs sinds dat land door Rusland werd binnengevallen. Eerdere restricties werden vanwege de oorlog tijdelijk opgeheven om goederentransport van en naar Oekraïne te vergemakkelijken.

Poolse vrachtwagenchauffeurs zeggen daar nu de nadelen van te ondervinden. Daarom willen ze opnieuw een maximum aan het aantal Oekraïense vrachtwagens dat Polen binnen mag. Voor de Russische invasie mochten Oekraïense trucks jaarlijks zo'n 160.000 tot 180.000 keer met goederen de Poolse grens oversteken. Dat cijfer zou inmiddels dubbel zo hoog liggen.

De chauffeurs zeggen dat ze vanaf maandag drie grensovergangen grotendeels zullen blokkeren. Daar willen ze slechts één vrachtwagen per uur doorlaten. Voor vrachtwagens die militaire uitrusting voor Oekraïne vervoeren, maken ze een uitzondering, net zoals voor veetransport.

Eerder hadden Oekraïne en Polen al ruzie over graantransport. Polen vreest dat de eigen boeren verliezen zullen lijden als gevolg van Oekraïens graan dat tegen lage prijzen de markt binnenkomt. Nadat de EU eerder dit jaar een einde maakte aan een tijdelijk verbod op export van Oekraïens graan, besloten Polen, Slowakije en Hongarije zelf met maatregelen te komen.