Clicky


Emiraten waarschuwen voor risico overslaan oorlog in regio

Emiraten waarschuwen voor risico overslaan oorlog in regio
03-11-2023 10:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

ABU DHABI - De Verenigde Arabische Emiraten hebben vrijdag gewaarschuwd voor het "reële" risico dat de oorlog tussen Israël en Hamas overslaat naar andere gebieden in de regio. Noura al Kaabi van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de VAE daarom "onophoudelijk" werken aan een humanitair staakt-het-vuren.

"Terwijl we ons blijven inzetten om deze oorlog te stoppen, kunnen we niet voorbijgaan aan de bredere context en de noodzaak om de temperatuur in de regio, die het kookpunt nadert, te verlagen," aldus Al Kaabi op een beleidscongres in de hoofdstad Abu Dhabi. "Het risico op een regionale uitloop en verdere escalatie is reëel, net zoals het risico dat extremistische groeperingen misbruik maken van de situatie om ideologieën uit te dragen die ons in een geweldsspiraal houden."

De VAE tekenden in 2020 de Abraham-akkoorden, een reeks afspraken die Israël maakte met landen in de regio om de betrekkingen te normaliseren. De Emiraten zien groepen als Hamas als een bedreiging voor het Midden-Oosten, maar hebben de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring met onder meer Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, Koeweit, Egypte en Marokko stelden de VAE eind vorige maand dat Israëls recht op zelfverdediging niet het recht geeft om internationale wetgeving te overtreden en de "legitieme rechten van het Palestijnse volk" te negeren.