Clicky


WSJ: Wagner wil luchtverdedigingssysteem naar Hezbollah sturen

WSJ: Wagner wil luchtverdedigingssysteem naar Hezbollah sturen
03-11-2023 10:27 | Buitenland | auteur ANP

BEIROET - [update 11:35 uur] De Russische huurlingengroep Wagner zou van plan zijn Hezbollah, de Libanese militie die Hamas steunt, te voorzien van een luchtverdedigingssysteem. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse functionarissen. Washington zou nog niet bevestigd hebben dat het verdedigingssysteem is verstuurd, maar zegt de gesprekken tussen Wagner en Hezbollah in de gaten te houden.

Het gaat volgens The Wall Street Journal om een SA-22 systeem, dat luchtdoelraketten en luchtafweergeschut gebruikt om vliegtuigen te onderscheppen. Het materieel zou via Syrië geleverd worden. Zowel Hezbollah als Wagner is aanwezig in dat land. Volgens CNN heeft de Syrische president Bashar al-Assad ingestemd met de levering aan Hezbollah.

Een woordvoerder van het Kremlin zei vrijdag dat het verhaal "op niets is gebaseerd" en dat Wagner "de facto niet bestaat".

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er regelmatig aanvallen over en weer tussen Israël en Hezbollah op de grens met Libanon. De leider van Hezbollah houdt naar verwachting vrijdag een toespraak waarin hij voor het eerst over het opgelaaide conflict zal spreken.