Clicky


Leider Hezbollah, Hassan Nasrallah: aanval Hamas was volledig Palestijns

Leider Hezbollah, Hassan Nasrallah: aanval Hamas was volledig Palestijns
03-11-2023 15:20 | Buitenland | auteur ANP

BEIROET - Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese militie Hezbollah, heeft voor het eerst een toespraak gehouden over de oorlog tussen Hamas en Israël. Hij noemde de aanval van Hamas op 7 oktober "glorieus" en zei dat de operatie "100 procent Palestijns" was. Volgens Nasrallah waren andere groeperingen in het Midden-Oosten van tevoren niet op de hoogte.

Nasrallah bedankte ook Iraakse en Jemenitische strijders die nu betrokken zijn bij "de heilige oorlog". Hij wenste de inwoners van de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever "geduld, standvastigheid en vastberadenheid" toe.

De aanval van Hamas heeft volgens de Hezbollah-leider "de kwetsbaarheid en zwakheid van Israël blootgelegd". Volgens Nasrallah was er voor Hamas geen andere optie dan de aanval. "De andere optie is stilte, wachten op meer onderdrukking en meer doden," zei hij. Hij noemde de beslissing van Hamas daarom "wijs, moedig, verstandig en al deze offers waard".

Nasrallah haalde ook uit naar de bondgenoten van Israël. Hij noemde de Verenigde Staten "volledig verantwoordelijk" voor de oorlog in Gaza en zei dat de VS de prijs moeten betalen voor de Israëlische aanvallen.