Clicky


Blinken: Israël moet meer doen om Palestijnen te beschermen

Blinken: Israël moet meer doen om Palestijnen te beschermen
03-11-2023 15:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

TEL AVIV - De Amerikaanse regering heeft er bij de Israëlische regering op aangedrongen dat er meer gedaan wordt om Palestijnen te beschermen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat Israël dat wel wil, maar dat het tot nu toe ontoereikend is gebleken. Hij sprak over burgerdoden door Israëlische aanvallen en humanitaire steun in de vorm van voedsel, water en brandstof.

"We hebben Israël advies gegeven dat alleen de beste vrienden kunnen geven over het minimaliseren van burgerdoden terwijl nog steeds de doelen worden bereikt, namelijk terroristen van Hamas en hun infrastructuur van geweld opsporen en uitschakelen", zei Blinken op een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Israël waar hij onder meer sprak met premier Benjamin Netanyahu.

De Amerikaanse minister heeft het verder onder meer gehad over het vertrek van buitenlanders uit Gaza en de toevoer van brandstof, waar onder meer de ziekenhuizen in Gaza grote behoefte aan hebben. Blinken heeft ook benadrukt dat burgers niet alleen beschermd moeten worden op de Gazastrook, maar ook op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Gevechtspauzes waren een "belangrijk onderwerp" deze vrijdag, zei Blinken. Hoe en wanneer die er komen, kon hij nog niet zeggen. "We zijn overeengekomen dat onze teams in overleg blijven over praktische oplossingen." Uiteindelijk zou een tweestatenoplossing, met zelfbestuur volgens Blinken voor zowel Israël als de Palestijnen, een pad naar de vrede kunnen blijken.