Clicky


Erdogan ziet Netanyahu niet meer als gesprekspartner

Erdogan ziet Netanyahu niet meer als gesprekspartner
04-11-2023 16:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet meer als gesprekspartner. Erdogan verwijt Israël volgens staatspersbureau Anadolu oorlogsmisdrijven te plegen en wil zorgen dat het Internationaal Strafhof (ICC) daar werk van maakt.

"Netanyahu is niet langer iemand waar we mee kunnen praten. We hebben hem afgeschreven", zei Erdogan aan boord van zijn presidentiële vliegtuig. Hij maakte volgens de krant Hürriyet duidelijk Netanyahu te zien als hoofdverantwoordelijke voor het geweld in de Gazastrook. "Hij moet een stap terug doen en dit stoppen."

Erdogan benadrukte dat het ondoenlijk is om de diplomatieke contacten met Israël te bevriezen. "De banden volledig verbreken is niet mogelijk, vooral niet in internationale diplomatie." De Turkse leider ziet voor zijn eigen land een rol als bemiddelaar weggelegd. Het hoofd van inlichtingendienst MIT overlegt volgens hem met zowel Israël als Hamas.

Turkije maakte zaterdag ook bekend zijn ambassadeur terug te roepen uit Israël. Die diplomaat wordt teruggehaald naar Ankara voor overleg over de "humanitaire tragedie in Gaza die wordt veroorzaakt door aanhoudende aanvallen van Israël op burgers", meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat stelt ook dat Israël weigert te luisteren naar "oproepen voor een wapenstilstand en ongehinderde humanitaire hulp".

Israël had vorige maand al diplomaten teruggehaald uit Turkije, onder wie ambassadeur Irit Lillian. Dat gebeurde nadat Erdogan een grote pro-Palestijnse manifestatie had toegesproken in Istanbul. Ook had hij Hamas omschreven als een groep "vrijheidsstrijders". De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei daarop dat de banden met Turkije opnieuw worden bekeken.