Clicky


Israël: Gazastrook is in tweeën gedeeld, noord en zuid

Israël: Gazastrook is in tweeën gedeeld, noord en zuid
06-11-2023 00:03 | Buitenland | auteur ANP/DPA

TEL AVIV - De Gazastrook is volledig in tweeën gedeeld door het Israëlische leger (IDF). Er is nu "een Noord-Gaza en een Zuid-Gaza", zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari zondagavond. "De eenheden hebben de kust in het zuidelijke deel van Gaza-Stad bereikt en houden het gebied onder controle. Gaza-Stad is nu volledig omsingeld. Dit is een cruciale stap."

Volgens de woordvoerder moeten burgers echter nog steeds kunnen vluchten naar het zuidelijke deel van de Gazastrook. Daarbij maakte hij duidelijk: "Dit is een eenrichtingscorridor naar het zuiden."

De IDF roept inwoners van de noordelijke Gazastrook en Gaza-stad al drie weken op om tijdelijk naar het zuiden te verhuizen, weg van de kern van de oorlog tegen Hamas.

Hagari zei ook dat het leger zondagavond begonnen is met het uitbreiden van lucht- en grondaanvallen naar de dichtbevolkte kuststrook, hetgeen hij een "belangrijke operatie" noemde. De uitbreiding van de Israëlische aanvallen viel nagenoeg samen met het afsluiten van alle communicatie- en internetdiensten in de Gazastrook, waarvan het Palestijnse telecombedrijf Paltel zondag melding maakte.