Clicky


Netanyahu herhaalt dat staakt-het-vuren er voorlopig niet komt

Netanyahu herhaalt dat staakt-het-vuren er voorlopig niet komt
07-11-2023 09:21 | Buitenland | auteur ANP/AFP

JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een interview met ABC News zijn standpunt over een staakt-het-vuren nogmaals duidelijk gemaakt. Een wapenstilstand met Hamas komt er volgens hem niet, tenzij de beweging gijzelaars vrijlaat. De hoofden van alle grote agentschappen van de Verenigde Naties riepen dit weekend nog op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in de oorlog.

In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden zou volgens het Witte Huis maandag nog gesproken zijn over humanitaire gevechtspauzes. Woordvoerder John Kirby zei "aan het begin te zijn van gesprekken hierover, niet aan het eind". Netanyahu liet aan ABC News weten dat er wel kleinere tactische pauzes mogelijk zijn, "een uur hier of een uur daar" om "gijzelaars vrij te laten of humanitaire hulp toe te laten". "Maar ik denk niet dat er een algemeen staakt-het-vuren komt", aldus de premier.

Eerder weigerde Netanyahu ook al een wapenstilstand omdat dit volgens hem "een overgave aan Hamas" betekent. De leiders van achttien VN-organisaties waaronder UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) riepen de strijdende partijen dit weekend in een zeldzame gezamenlijke verklaring nog op de wapens neer te leggen, omdat de situatie in Gaza "onaanvaardbaar" is geworden.

Netanyahu werd in het gesprek met ABC ook gevraagd naar wie de Gazastrook volgens hem zou moeten besturen. Hij zei daarop dat hij vindt dat Israël "op de lange termijn een algehele verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Gazastrook heeft", zonder verder in details te treden. Hamas kwam in 2006 na democratische verkiezingen aan de macht in Gaza.