Clicky


Nederland scoort hoog in Europees onderzoek naar tevredenheid over arbeidsomstandigheden

Nederland scoort hoog in Europees onderzoek naar tevredenheid over arbeidsomstandigheden
07-11-2023 09:46 | Personeel | auteur Redactie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Nederlanders zijn meer dan andere Europeanen tevreden over hun huidige werkgever, loon en baanzekerheid. Daarnaast ervaart de werkende Nederlander beduidend minder vaak stress dan werkenden in omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Optimisme typeert de Nederlandse werknemer ten opzichte van collega's in andere Europese landen.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen. Andere Europese landen die in het onderzoek opgenomen zijn, zijn Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Spanje en Zwitserland.

Baanzekerheid

Negen op de tien werkenden (92%) is tevreden over de huidige werkgever. Daarmee scoren de Nederlanders samen met de Zwitsers en Duitsers het hoogst. Het zijn dezelfde nationaliteiten die het meest positief zijn over hun perspectief op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. "Wij staan als Nederlanders niet bekend dat we optimistisch en snel tevreden zijn. Als we onze situatie vergelijken met die van andere Europeanen, hebben we het echter goed voor elkaar. Zo ervaren wij met 70 procent de hoogste baanzekerheid. In andere landen is dat al snel 10 procent lager," aldus Agnes Jongkind, senior HR director bij ADP Nederland.

Dagelijks stress

Wat verder opvalt is dat meer dan de helft van de Nederlanders (55%) tevreden is met het ontvangen salaris, terwijl het gemiddelde in Europa 39% bedraagt. In Spanje is nog geen één op de drie (31%) tevreden met het bedrag op de loonstrook.

Daarnaast ervaart 8 procent van de werkenden in ons land dagelijks stress, terwijl dat percentage in buurland Duitsland met 24 procent drie keer zo hoog is. In Spanje is het 19 procent, in Verenigd Koninkrijk en Polen 18 procent en in Frankrijk en Italië 17 procent.