Clicky


Grote spoorstaking België, maar internationale trein rijdt

Grote spoorstaking België, maar internationale trein rijdt
08-11-2023 09:22 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Veel Belgische treinen rijden woensdag en donderdag niet door de grootste spoorstaking in jaren. De intercity's en Eurostar-treinen vanuit Nederland naar Brussel rijden wel, verzekert spoorvervoerder NMBS.

Het personeel van NMBS en ook spoorbeheerder Infrabel leggen voor twee dagen het werk neer. Ze zijn boos over de plannen van hun werkgever om hen meer te laten doen in minder tijd. Zo viel de halvering van de zogeheten opstarttijd voor conducteurs helemaal verkeerd.

Doordat niet alle werknemers meedoen met de staking rijdt ongeveer de helft van de intercity's en 40 procent van de treinen tussen kleinere stations woensdag en donderdag nog wel, verwacht NMBS. De meeste stations zijn via een omweg of een overstap toch bereikbaar. Op een doodenkel traject zal helemaal geen trein rijden.

Reizigers die met de IC van Amsterdam naar Brussel of vice versa willen, voelen de staking niet, zegt een NMBS-woordvoerder. "Al die treinen zullen rijden." Ook "de meeste" grensstreektreinen tussen bijvoorbeeld Maastricht en Luik en Roosendaal en Antwerpen rijden gewoon. Voor internationale treinen als de Eurostar waarvan de route door België voert wordt ook "weinig hinder" verwacht.

De vakbonden hebben voor volgende maand al een tweede 48-uursstaking aangekondigd. De NMBS zegt de komende dagen met hen te gaan praten in de hoop die af te wenden.