Clicky


46 procent in overtreding tijdens Duitse transportcontrole op A1

46 procent in overtreding tijdens Duitse transportcontrole op A1 [+foto]
08-11-2023 13:41 | Controles | auteur Redactie

OLDENBURG - [update do 09:22 uur] 52 voertuigen, waaronder twee bussen, werden nauwkeurig tijdens een controle door de Duitse politie op de A1 bij Oldenburg. Het resultaat bij 46 procent werden overtredingen gevonden.

De controle vond gisteren, dinsdag 7 november, plaats op de A1 in de omgeving van het tankstation en rustplaats Wildeshausen. 35 politieagenten uit het verantwoordelijkheidsgebied van de politie van Oldenburg voerden de controles uit. Onder meer bij 16 transporten was de lading niet voldoende vastgezet, in vier gevallen werden de rij- en rusttijden niet nageleefd en in drie gevallen was de staat van de vrachtwagen niet in orde.

Bijzondere aandacht trok de 46-jarige chauffeur van een dierentransport. Tijdens de controle werd ontdekt dat er niet genoeg ruimte beschikbaar was voor de 300 geladen varkens. Omdat het transport voor de dieren een uitzonderlijk stressvolle situatie is, werd de controle zo kort mogelijk gehouden.

Met inachtneming van de proportionaliteit werd voortzetting van de rit toegestaan. In dit geval startten de agenten een administratieve overtredingsprocedure op grond van de Dierenwelzijnswet. Naast de boete wordt het verantwoordelijke transportbedrijf belast met een zogenaamde vermogensconfiscatie. Hierbij gaat het om het afromen van het financiële voordeel dat iemand heeft behaald door de wetsovertreding. In dit geval had de exploitant bijvoorbeeld extra transport moeten uitvoeren om het grote aantal dieren te vervoeren. De ‘bespaarde’ kosten voor verder transport kunnen worden geclaimd als onderdeel van de oneerlijk voordeel.

Ambtenaren van de snelwegpolitie van Ahlhorn hielden een buitenlandse autotransporteur tegen die onderweg was van Spanje naar Denemarken. Deze was beladen met acht nieuwe auto's. Bij de inspectie is gebleken dat de toegestane lengte met 1,15 meter werd overschreden. De 50-jarige chauffeur kreeg vervolgens een verbod om zijn reis voort te zetten en kreeg de opdracht individuele voertuigen te herladen of te lossen. Hiervoor moest een extra transportvoertuig worden besteld. Tegen de chauffeur en het verantwoordelijke buitenlandse transportbedrijf werd een administratieve overtredingsprocedure gestart. Het transportbedrijf verwacht ook een procedure voor de terugvordering van activa.

In de middag controleerde de politie een zware vrachtwagen die een groot stuk machine had geladen. Dit was op weg van Geeste (district Emsland) naar Denemarken. De weging resulteerde in een totaalgewicht van 75 ton met een toegestane 40 ton. De 53-jarige chauffeur kon voor dit vervoer de benodigde vergunning niet overleggen. Verder rijden werd verboden totdat goedkeuring was verkregen.

Tegen de chauffeur en het verantwoordelijke transportbedrijf werd een administratieve overtredingsprocedure gestart. Het transportbedrijf verwacht een procedure voor inbeslagname van vermogensbestanddelen, omdat het transport niet zonder de benodigde toestemming had mogen plaatsvinden. Volgens de Nederlandse vervoerder klopt de informatie van de Duitse politie niet. Donderdagochtend meldt hij dat het transport 65 ton woog en niet 75 ton. "Er was dus wel degelijk een vergunning + BF3 begeleiding aanwezig tot 60 ton. De machine bleek ruim 4 ton zwaarder te zijn. Bij weging op de weegbrug dus een totaal gewicht van +/-65 ton. De vergunning is aangepast en het transport is gisteren weer vetrokken naar het losadres", aldus de vervoerder.