Clicky


Britse minister hekelt 'partijdigheid' politie bij Gazaprotesten

Britse minister hekelt 'partijdigheid' politie bij Gazaprotesten
09-11-2023 10:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

LONDEN - De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft kritiek geuit op het optreden van de politie bij pro-Palestijnse protesten. "Rechtse en nationalistische betogers die zich agressief gedragen worden terecht stevig aangepakt, maar pro-Palestijnse meutes die bijna identiek gedrag vertonen worden grotendeels met rust gelaten. Zelfs als ze duidelijk de wet overtreden", schreef Suella Braverman in een opiniestuk.

De conservatieve Braverman, een partijgenoot van premier Rishi Sunak, zei dat het beeld ontstaat dat de politie "mensen voortrekt" bij protestacties. "Ik heb met politiemensen en oud-politiemensen gesproken die dat ook hebben opgemerkt", concludeerde de minister in The Times.

Het artikel kwam haar meteen op kritiek te staan. Oppositiepartij Labour zei dat de minister veel te ver gaat. "Suella Braverman is losgeslagen", concludeerde de Labour-parlementariër Yvette Cooper. Die noemde de uitspraken van de minister een "zeer onverantwoordelijke en gevaarlijke poging om het respect voor de politie te ondermijnen op een gevoelig moment."

Het opiniestuk van Braverman volgde op een rel over een geplande pro-Palestijnse mars in Londen op zaterdag. Dan wordt in het land ook stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Premier Sunak noemde het eerder "respectloos" en "provocerend" om dan te demonstreren en ministers drongen aan op een verbod. De politie ging daar niet in mee.