Clicky


Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras in gezicht geschoten in Madrid

Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras in gezicht geschoten in Madrid
09-11-2023 19:25 | Buitenland | auteur ANP

MADRID - De Spaanse oud-politicus Alejo Vidal-Quadras is in Madrid in zijn gezicht geschoten. De voormalige leider van de Partido Popular (PP) in Catalonië en medeoprichter van de uiterst rechtse partij VOX is overgebracht naar het ziekenhuis. Waarom hij onder vuur werd genomen, is nog onduidelijk.

Vidal-Quadras was namens de PP onder meer Europarlementariër. In 2013 was hij betrokken bij de oprichting van VOX, een conservatief-nationalistische afsplitsing van de PP. Of de beschieting verband houdt met zijn politieke standpunten of verleden, is niet bekend. De politie heeft vooralsnog enkel "een verdachte met een zwarte helm" in beeld, en vermoedt door de werkwijze van de dader dat het om een ervaren schutter gaat. De publieke omroep Radio Nacional stelt dat de recherche niet denkt aan een aanslag met politieke of ideologische motieven.

De 78-jarige Vidal-Quadras werd neergeschoten in de rijke buurt Salamanca in het centrum van de stad, niet ver van zijn woning. De Spaanse krant El País meldt dat hij in zijn kaak is geraakt. Hij zou er slecht aan toe zijn, maar niet in levensgevaar verkeren.

Getuigen zeggen tegen de krant dat Vidal-Quadras onder vuur werd genomen door een man die samen met een ander op een motor was komen aanrijden. Na de beschieting vluchtten de twee weg. El País zegt dat de schutter niet met het slachtoffer gesproken lijkt te hebben.