Clicky


Omtzigt twijfelt niet meer, wil de Tweede Kamer in

Omtzigt twijfelt niet meer, wil de Tweede Kamer in
10-11-2023 00:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HILVERSUM - Pieter Omtzigt heeft "stellig de voorkeur" om de Tweede Kamer in te gaan als fractievoorzitter van NSC na de verkiezingen van 22 november, zei hij in het televisieprogramma Op1. Hij hoopt hiermee twijfel over zijn keuze weg te nemen.

Andere lijsttrekkers hadden de NSC-voorman gevraagd duidelijk te zijn over zijn ambities na de verkiezingen. "Als ze duidelijkheid willen hebben, krijgen ze hiermee duidelijkheid", zei Omtzigt in het programma. In de Kamer blijven heeft "al heel lang mijn voorkeur".

Zondag zei Omtzigt nog in het RTL-debat er nog niet uit te zijn of hij beschikbaar zou zijn als premier. Hij zegt nu dat er heel gekke dingen moeten gebeuren, wil hij alsnog premier worden. Hij houdt daarmee alsnog een slag om de arm. "Ik kan niet alles scripten", zei hij.

Wie de premierskandidaat van Nieuw Sociaal Contract wordt, kan Omtzigt nog niet zeggen. Dat weet de partij nog niet, zei hij. Een kleinere coalitiepartner de minister-president laten leveren is niet de bedoeling. "Dat lijkt me niet de meest logische optie", verklaarde Omtzigt.

Andere partijen voerden de laatste tijd de druk op bij Omtzigt om helderheid te geven over zijn aspiraties. VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz (VVD) zei dat kiezers "het recht hebben" om te weten wat Omtzigt wilde. Ook hebben partijen kritiek op het feit dat NSC geen duidelijkheid geeft over de financiële onderbouwing van haar plannen.

In de Peilingwijzer - een gewogen gemiddelde van I&O Research en Ipsos/EenVandaag - van donderdag staat NSC samen met de VVD aan kop. De partij van Omtzigt krijgt in de peiling 25 tot 31 zetels, de VVD van Yeşilgöz 26 tot 30 zetels. GroenLinks-PvdA zit met 21 tot 25 zetels daarachter.