Clicky


Commandowagens en -Unit voor VR-Rotterdam

Commandowagens en -Unit voor VR-Rotterdam
25-02-2013 15:18 | Trailers | auteur de redactie
Uit handen van Carrosseriebedrijf Talen uit Meppel en Cosmo Trucks heeft de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond twee Verbindings Commandowagens in gebruik gesteld alsmede een Mobiele Copi, Commando Plaats Incident. Dit zijn voertuigen met een uitzonderlijke specificatie, bedoeld voor gegarandeerde optimale communicatie in het geval van een omvangrijke ramp.

Nederland is door de hulpdiensten opgedeeld in een aantal veiligheidsregio's. De meest risicovolle hiervan is Rotterdam, vanwege het havengebied en de omvangrijke chemische- en petrochemische industrie. De Veiligheidsregio beschikte daartoe al over mobiele commando units, waarmee de communicatie bij een calamiteit gegarandeerd moet zijn. Deze voertuigen zijn na ruim vijftien jaar buiten dienst gesteld. Rotterdam kon dus met een schone lei beginnen. Er kwam volgens de regels een Europese aanbesteding. Hierbij viel op dat Carrosseriebedrijf Talen niet alleen het beste, maar vooral het meest deskundige aanbod deed. "We dachten: Bij Talen worden we begrepen", aldus de woordvoerder van de hulpdiensten, Vincent Arends.

Tijdens de aanbestedingsprocedure viel de klantvriendelijkheid en openheid van Talen op, waardoor het project snel van start kon gaan. In de mobiele commando units zijn tal van communicatiekanalen aangebracht wat deze voertuigen tot een uiterst gedetailleerd stuk maatwerk maakt. "Daarbij mag op geen enkele wijze een concessie aan de kwaliteit worden gedaan", aldus Arends, "alles moet juist in moeilijke, onvoorziene omstandigheden, tip-top functioneren."


De mobiele units bieden plaats aan zeven verbindingsfunctionarissen. In de Veiligheidsregio is naast politie, brandweer en ambulancepersoneel ook het Havenbedrijf actief. Alle diensten werken nauw samen. Dat de Verbindings Commandowagens brandweer rood zijn gespoten, is enkel vanwege het feit dat ze meest door brandweerlieden bestuurd zullen worden. Maar alle hulpdiensten kunnen, ook afzonderlijk, een beroep doen op de verbindings eenheden. Daarbij zijn alle communicatiemiddelen aan boord die de diensten gebruiken.

De eenheden zijn gebouwd op DAF CF 75.310 chassis, geleverd door Cosmo Trucks, en wegen alles bij elkaar zo'n vijftien ton. Bij uitval van elektriciteit kunnen de eenheden nog via een generator 96 uur in de lucht blijven. Naast verbinding met meerdere mobiele netwerken, hebben de units ook een satellietverbinding. Zonder omhaal durven betrokkenen daarom te stellen, dat dit de beste Verbindings Commando Units van het land zijn.