Clicky


Vrachtwagenchauffeur krijgt vier jaar celstraf voor invoer van 1.122 kilo cocaïne

Vrachtwagenchauffeur krijgt vier jaar celstraf voor invoer van 1.122 kilo cocaïne
10-11-2023 17:04 | Criminaliteit | auteur Redactie

AMSTERDAM - De rechtbank Noord-Holland heeft vier mannen veroordeeld voor de invoer van 1.122 kilo cocaïne via de Amsterdamse haven. Dit gebeurde in juli 2022. De cocaïne zat verstopt in zakken cacaobonen. De mannen krijgen celstraffen variërend van 4 tot 8 jaar. Drie mannen moeten bovendien het geld terugbetalen dat zij met een eerder drugstransport in 2021 hebben verdiend, in totaal een bedrag van ruim 2 miljoen euro.

Cocaïne in de Amsterdamse haven

In juli 2022 heeft de politie in de Amsterdamse haven een container onderschept met daarin 1.122 kilo cocaïne. De cocaïne zat verstopt in zakken cacaobonen, afkomstig uit Ecuador. Deze container is kort daarvoor door een chauffeur opgehaald bij een Amsterdams havencontainerbedrijf. Een medewerker van dit bedrijf heeft de chauffeur het terrein op gelaten. Nadat de chauffeur met de container was vertrokken, heeft de medewerker het computersysteem aangepast, zodat het leek alsof de container het terrein nooit had verlaten. 

Twee andere mannen volgden de container in een gehuurde auto. Een van deze mannen heeft ook een bestelbus gehuurd. Deze bestelbus stond geparkeerd op de plek waar de chauffeur de container naartoe had gereden. 

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt voldoende bewijs dat de chauffeur, de medewerker van het containerbedrijf en de twee mannen in de volgauto betrokken zijn geweest bij de invoer van 1.122 kilo cocaïne. De vier mannen wisten, of hadden in ieder geval kunnen vermoeden, dat het om cocaïne ging. Daarom worden zij alle vier veroordeeld voor het opzettelijk invoeren van cocaïne.

Bij het opleggen van de straffen houdt de rechtbank rekening met de onderlinge rolverdeling. De twee mannen in de volgauto speelden een cruciale rol in de organisatie van het drugstransport. Dat is gebleken uit onderschepte chat- en telefoonberichten. Zij krijgen 8 jaar gevangenisstraf. De medewerker van het containerbedrijf was geen organisator, maar vervulde wel een belangrijke rol. Hij heeft zijn functie en kennis van de logistiek bij het containerbedrijf ernstig misbruikt. Hij krijgt 6,5 jaar gevangenisstraf. De chauffeur handelde in opdracht en had alleen een uitvoerende rol. Hij krijgt 4 jaar gevangenisstraf.

Terugbetalen drugsgeld

Uit politieonderzoek is gebleken dat de twee organisatoren en de medewerker van het containerbedrijf in december 2021 ook al betrokken waren bij een drugstransport, waarbij zij op dezelfde manier te werk gingen. Uit de onderschepte berichten heeft de politie ook kunnen vaststellen wat deze drie personen met het transport uit 2021 verdiend moeten hebben. De rechtbank is van oordeel dat de mannen het verdiende geld aan de staat moeten terugbetalen. Voor de twee organisatoren gaat dat om ruim 1,1 miljoen euro per persoon. De medewerker van het containerbedrijf moet 22.000 euro terugbetalen.