Clicky


Meerdere havens in Australië stilgelegd na cyberaanval

Meerdere havens in Australië stilgelegd na cyberaanval
11-11-2023 10:40 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

SYDNEY - Verschillende havens in Australië zijn stilgelegd na een cyberaanval. Het gaat om havens in Sydney, Melbourne, Brisbane en Fremantle die in beheer zijn van logistiek concern DP World. Als gevolg van de aanval heeft de Australische regering een crisisoverleg belegd, omdat toeleveringsketens van en naar het land mogelijk onder druk komen te staan.

DP World heeft vrijdag een "inbraak" in zijn systeem ontdekt, en heeft daarna onmiddellijk de internetverbinding verbroken, meldde de zakenkrant Australian Financial Review op basis van een verklaring van het concern. Daarmee werd een einde gemaakt aan de ongeautoriseerde toegang tot het netwerk van de havens. Maar aan de andere kant zorgde die beslissing er ook voor dat "belangrijke systemen die de operaties in Australische havens ondersteunen niet normaal functioneerden", aldus DP World.

"De regering ontvangt regelmatig updates en werkt samen met DP World Australië om de gevolgen van dit incident te begrijpen", meldt de Australische minister van Binnenlandse Zaken Clare O'Neil in een bericht op X. Op hetzelfde platform laat de Nationaal Coördinator Cyberveiligheid van het land weten dat de onderbreking waarschijnlijk nog enkele dagen aanhoudt.

De havens van DP World in Australië stonden al onder druk. Zo zijn de gesprekken met de vakbond Maritime Union over betere lonen en arbeidsomstandigheden in een impasse geraakt. Havenmedewerkers hebben de afgelopen tijd daardoor al vaker het werk neergelegd.