Clicky


Pro-Palestijnse betogers blokkeren aankomst vrachtschip in haven Sydney

Pro-Palestijnse betogers blokkeren aankomst vrachtschip in haven Sydney
11-11-2023 19:22 | Buitenland | auteur ANP

SYDNEY - Honderden pro-Palestijnse betogers hebben in de haven van Sydney met een soort jetski's en Palestijnse vlaggen op het water betoogd tegen het Israëlische beleid. Ze hebben in de Botany-haven van de stad naar eigen zeggen de komst van een Israëlisch vrachtschip, de Contship Dax van de Israëlische staatsonderneming ZIM, tijdelijk onmogelijk gemaakt, melden lokale media. Ze werden aangemoedigd door veel betogers op de wal. De actievoerders zeggen dat ze vaker ZIM als doelwit gaan kiezen, omdat die wapens naar Israël zou vervoeren.

De actie is ook buiten Australië opgevallen. De voormalige Britse Labourleider Jeremy Corbyn, die op een grote pro-Palestijnse betoging in Londen het woord voerde, prees de Australische actievoerders in zijn toespraak.

Zim Integrated Shipping Services Ltd. is een in 1945 als ZIM Palestine Navigation Company opgerichte scheepsvrachtvervoerder. Het bedrijf uit Haifa behoort inmiddels tot de twintig grootste internationale bedrijven in deze sector.

In Melbourne waren er vrijdagavond ongeregeldheden toen honderden pro-Palestijnse en honderden pro-Israëlische demonstranten slaags raakten met elkaar. De politie heeft ingegrepen om de twee groepen van elkaar te scheiden.