Clicky


Emirates plaatst megaorder bij Boeing van 52 miljard dollar

Emirates plaatst megaorder bij Boeing van 52 miljard dollar
13-11-2023 12:00 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

DUBAI - [update 13:46 uur] Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft op de luchtvaartshow van Dubai een megaorder ter waarde van 52 miljard dollar geplaatst bij vliegtuigbouwer Boeing. Het gaat om negentig toestellen voor de lange afstand van de nieuwe serie 777x van Boeing. Ook worden nog eens vijf extra toestellen van het type 787 Dreamliner gekocht waarmee een bestaande order wordt vergroot tot 35 stuks.

De waarde van de order is op basis van catalogusprijzen. Doorgaans worden bij grote bestellingen wel aanzienlijke kortingen gegeven.

De Dubai Air Show in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is maandag begonnen. Emirates is de nationale maatschappij van de VAE en de grootste aanbieder van intercontinentale vluchten ter wereld. Met de nieuwe toestellen wil het bedrijf inspelen op de sterke vraag naar vliegreizen en ook de vloot vernieuwen.

Recordwinst

Het Amerikaanse Boeing heeft op de show ook al orders ontvangen van de maatschappijen SunExpress en FlyDubai.

Emirates maakte vorige week nog bekend in de eerste helft van het gebroken boekjaar een recordwinst van omgerekend bijna 2,6 miljard euro te hebben geboekt dankzij de sterke vraag naar vliegtickets in de zomerperiode.

Turkish Airlines

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend een voorlopig akkoord te hebben bereikt met Turkish Airlines over een "significante order". Volgens Turkish Airlines gaat het om een bestelling van in totaal 355 vliegtuigen. Daarvan zouden er 240 een vaste bestelling zijn en wordt voor 115 toestellen een optie genomen. De partijen zouden later met meer details komen.

Airbus heeft al wel een nieuwe order ontvangen voor dertig vliegtuigen van het type A220-300 van de Letse maatschappij AirBaltic.